Koelenmetairco
De meeste mensen gaan op zoek naar een airco wanneer zij hoge binnentemperaturen ervaren in hun woning, meestal in de zomer. Ook al is een airco in te zetten voor het verwarmen, ontvochtigen en filteren van lucht toch denken veel mensen alleen aan de functie van koelen.

Huis koelen met airco

Voor het koelen van uw huis met een airco zijn er meerdere keuzes te maken. Belangrijk is om hierbij te kijken naar de inhoud van de te koelen kamers. Bij Airco Service Appelscha kunt u dit heel gemakkelijk berekenen aan de hand van onze offerte tool. Daarna zal meteen een advies volgen over de juiste airco keuze. Om uw huis te koelen, kunt u kiezen uit de volgende vier airco systemen.

Multi split
Single split
Monoblock
Mobiele airco

Hoe koelt een airco mijn huis?

De warmte die in uw huis hangt wordt in de binnenunit via een ventilator door een warmtewisselaar geblazen. Deze warmtewisselaar bevat een koud koelmiddel. Dit middel neemt de warme lucht op en verdampt deze. De gekoelde lucht wordt daarna teruggeblazen in uw huis.

Het gas geworden koelmiddel verplaatst zich via de koperen leidingen van de binnenunit naar de buitenunit. Hier wordt het gas samengeperst door middel van een compressor. Dit zorgt ervoor dat de opgenomen warmte weer wordt omgezet in het vloeibare koelmiddel. De buitenunit van de airconditioner geeft vervolgens de warmte af aan de omgeving. Het koelmiddel vloeit terug naar de binnenunit en het gehele proces begint opnieuw.

Is het koelen met een airco slecht voor mijn gezondheid?

Het koelen met een airco in uw woning of kantoor heeft geen directe invloed op uw gezondheid. Wel is het aan te raden regelmatig de airco te reinigen. Wanneer de verdamper en filters niet regelmatig gereinigd worden, krijgen bacteriën en schimmels een kans.  Hiermee verhoogt u de kans op een verkoudheid. Ook een te groot verschil aanhouden tussen de binnen en buitentemperatuur waardoor u van een koude ruimte naar een (te) warme ruimte zal gaan is niet aan te raden.

Kan ik ook meerdere ruimtes koelen met een airco?

U kunt met één airco meerdere ruimtes in huis koelen. De effectiviteit is afhankelijk van de manier van plaatsen binnen de woning en de ruimtes die uw wilt koelen (of verwarmen) met de aanwezige airco. U kunt er ook voor kiezen om een multi split airco te plaatsen. U plaatst in elk van de te koelen ruimtes een binnen unit die worden aangesloten op één buiten unit.