Optimale verwarming, ontdek hoe verwarmen met een airco werkt!
Verwarmen met behulp van een airco

Veel mensen zoeken naar manieren om gas te besparen en duurzamer te verwarmen. Er zijn diverse opties beschikbaar, variërend van isolatie tot warmtepompen. Een minder bekende maar effectieve mogelijkheid is het gebruik van een airco voor verwarming. Hoewel airconditioners meestal worden geassocieerd met koeling, kunnen ze ook dienen als een uitstekende verwarmingsoplossing voor specifieke delen van een woning. Een airco functioneert als een lucht/lucht warmtepomp, waardoor het geschikt is voor verwarmingstoepassingen.

Wanneer is het verwarmen met een airco een goede keuze?

De criteria zijn vergelijkbaar met die voor andere verwarmingsbronnen en omvatten essentiële overwegingen zoals isolatie, ventilatie en de bepaling of de airco als hoofd- of bijverwarming zal dienen. Deze factoren spelen een cruciale rol bij het bepalen van de juiste verwarmingscapaciteit, naast de keuze van de juiste binnenunit en de optimale posities van zowel de binnen- als buitenunit.

Aandachtspunten bij het verwarmen met een airco

Verwarmen met een airco, met andere woorden een lucht/lucht warmtepomp, is anders dan verwarmen met een ‘standaard’ warmtepomp of een traditionele cv-installatie met radiatoren. Er is bij een airco geen sprake van stralingswarmte, maar van luchtwarmte. Het is belangrijk om daarom een paar punten te benoemen op het gebied van comfort en regeling, installatie, besparen en onderhoud.

Voordelen van het verwarmen met een airco

 • Hoog rendement
  Een airco is een efficiënte manier om specifieke ruimtes te verwarmen. Een airco is veel energiezuiniger dan verwarmen met elektrische verwarming of een infraroodpaneel.
 • Snelle verwarming
  Een airco kan een ruimte snel verwarmen, dit t.o.v. van bijvoorbeeld vloerverwarming.
 • Koelfunctie
  Een airco kan natuurlijk ook koelen, dit kan bijvoorbeeld fijn zijn in de zomer.
 • Verbeterde luchtkwaliteit
  In bijna alle moderne airco’s zitten filters om pollen, vet, stof en bacteriën uit de lucht te filteren. Omdat de airco continu lucht aanzuigt, dit filtert en weer uitblaast wordt de luchtkwaliteit beter in de ruimte. Mensen die last hebben van allergieën hebben hier veel baat bij. Wel is noodzakelijk om jaarlijks je binnenunit te reinigen.
 • Milieuvriendelijk.
  Verwarmen met een airco is milieuvriendelijker dan overige verwarmingsopties, dit omdat een airco op stroom werkt. Maak je gebruik van groene stroom of wek je zelf stroom op met zonnepanelen, dan is verwarmen met een airco vele malen milieuvriendelijker dan een CV-ketel die op gas werkt.

Nadelen van het verwarmen met een airco

 • Ruimte nodig
  Wil je verwarmen met een airco in meerdere ruimtes, dan heeft elke ruimte een binnenunit nodig.
 • Geluid
  Een airco bestaat uit een buiten-unit en een binnen-unit. Beide maken geluid, wanneer er gebruik van wordt gemaakt.
 • Laag rendement, bij koude weersomstandigheden
  Bij lage buitentemperaturen moet een airco, harder zijn best doen om de ruimte warm te krijgen. Dit zal voor een hoger stroom verbruik zorgen.

Comfortabel en controleerbaar verwarmen met een airco

De warme lucht die door een airco wordt uitgeblazen, vind niet iedereen altijd even fijn. Sommige modellen bieden echter een slimme sensor waarmee je kunt instellen of de luchtstroom de personen in de ruimte moet volgen of vermijden. Met de handige afstandsbediening kan altijd de gewenste richting van de luchtworp worden ingesteld.

Om de optimale prestaties te behouden, is het essentieel dat de luchtstroom vrij de ruimte in kan blazen. Bij plaatsing moet erop worden gelet dat de luchtstroom niet geblokkeerd wordt, bijvoorbeeld door het vermijden van plaatsing achter een bank bij vloermodellen of consoles.

Een opmerkelijk voordeel van het verwarmen met een airco is de ongelooflijk snelle respons. Warme lucht uit de binnenunit is vrijwel direct voelbaar. Het wordt aanbevolen om de ruimte niet te sterk te laten afkoelen; laat het systeem draaien en stel een lagere temperatuur in wanneer de ruimte niet in gebruik is.

Veel van onze airco modellen zijn bovendien uitgerust met luchtzuiverende functies, waarmee de lucht wordt gefilterd en schadelijke schimmels en bacteriën worden geëlimineerd. Ontdek het gemak en de efficiëntie van verwarmen met een airco voor een optimaal binnenklimaat.

Energie besparen door verwarmen met een airco

Het energieverbruik van een lucht/lucht warmtepomp is erg laag. De buitenunit van de airco haalt 70- 80% van de energie uit de buitenlucht en slechts 20-30% uit het elektriciteitsnet. Het rendement in de verwarmingsstand is 300-400%. Een combinatie met zonnepanelen is ideaal voor het stroomverbruik.

Als ondernemer kun je bij aanschaf van sommige lucht/lucht warmtepompen voor je eigen bedrijf gebruikmaken van de Energie Investeringsaftrek (EIA), waardoor je een deel van de investeringskosten kunt aftrekken van de winst.

Contact opnemen

Naam(Vereist)