BTU berekenen

Airco keuze

BTU wordt vaak in één adem genoemd met kilowatt (kW). Het vermogen van een airco wordt uitgedrukt in kW. BTU staat voor British Thermal Unit en is een eenheid van energie. Bij airconditioning en verwarmingssystemen wordt BTU gebruikt om de kracht van het koelvermogen uit te drukken. Hoeveel BTU u nodig heeft, hangt af van verschillende factoren en de toepassing van de ruimte. De verhouding tussen BTU en Watt is 1000 Watt = 3410 BTU.

Bij het kiezen van een airco is het verstandig om op een aantal dingen te letten:

Het koelvermogen
Voor een standaard kamer is 40 watt* aan koelvermogen per kubieke meter nodig. De inhoud van de kamer wordt met 40 watt vermenigvuldigd, uitkomst naar BTU is vermenigvuldigen met 3,4. 

Rekenvoorbeeld
Kamer van 7 (lengte) x 5 (breedte) x 2,5 (hoogte) = 87,5 m³
Koelvermogen: 87,5 m³ x 40 watt = 3.500 watt (3,5 kW) | BTU: 3500 x 3,4 = 11.900 BTU
* 30 watt voor een goed geïsoleerde ruimte | 40 watt voor een redelijk geïsoleerde ruimte | 50 watt voor een slecht geïsoleerde ruimte

Het geluidsniveau
Normaal geluidsniveau in een huis is gemiddeld tussen de 25 en 35 dB. Extra stille airco’s zijn 49 dB, stille 50-60 dB, hoorbare airco’s 61 dB of meer.

Het energieverbruik
Airco’s hebben een energielabel waarop informatie staat over het energiegebruik (per jaar of per uur), de energie-efficiëntie (voor koelen en – indien van toepassing – voor verwarmen) en de hoeveelheid geluid die de airconditioner maakt. Airconditioners met energielabel A++ zijn het efficiëntst en hebben een relatief laag energieverbruik ten opzichte van de koelcapaciteit. Er zijn aparte energielabels voor splitsystemen en monoblock-airconditioners

De bediening
Airconditioningsystemen komen meestal met handige afstandsbediening. Maar ook airco’s worden SMART, zodat met behulp van een APP bediening op afstand mogelijk is. 

Met onze ervaring beschikken wij over de professionele kennis waarmee wij u kunnen adviseren bij het kiezen, plaatsen en onderhouden van uw airco. U kunt rekening op onze services:

  • Advies bij de keuze van het model dat het beste bij u past
  • Hulp bij het bepalen van de locatie in de ruimte, zo heeft u altijd een airco dat perfect past en voor de beste prijs
  • Met onze professionele medewerkers wordt de airco geïnstalleerd door erkende vakspecialisten
  • Zelf aan de slag met de installatie? Dan helpen wij graag met gedetailleerde instructies
  • Advies voor onderhoud, voor een langere levensduur van uw airco

 

ZELF AAN DE SLAG

Contact opnemen

Naam(Vereist)